Penggunaan Antibiotik Dalam Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Penggunaan Antibiotik dalam Akuakultur

Penggunaan Antibiotik dalam Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Penggunaan antibiotik dalam akuakultur melibatkan pemberian bahan antimikrob kepada organisma akuatik untuk tujuan mencegah, mengawal, atau merawat jangkitan bakteria. Walaupun antibiotik boleh menjadi alat yang berkesan dalam menguruskan wabak penyakit, penggunaannya telah menimbulkan kebimbangan berkaitan dengan ketahanan antibiotik, impak alam sekitar, dan keselamatan makanan. Berikut adalah gambaran keseluruhan mengenai penggunaan antibiotik dalam akuakultur:

1. **Pengurusan Penyakit**: Antibiotik digunakan dalam akuakultur untuk menguruskan jangkitan bakteria dalam ikan dan kerang. Dalam sistem ternakan intensif, di mana jumlah besar organisma akuatik ditempatkan dalam jarak rapat, wabak penyakit boleh merebak dengan cepat. Antibiotik dapat membantu mengawal dan mencegah penyebaran jangkitan ini.

1. **Penggunaan Pencegahan**: Antibiotik kadang-kadang digunakan sebagai langkah pencegahan, terutamanya semasa tempoh kritikal di mana organisma akuatik lebih mudah dijangkiti penyakit disebabkan oleh faktor tekanan seperti pemegangank, pengangkutan, atau perubahan dalam keadaan alam sekitar.

1. **Rawatan**: Apabila wabak penyakit berlaku, antibiotik sering digunakan untuk merawat individu yang dijangkiti. Diagnosis awal dan rawatan yang ber ge rakan dapat meminimumkan kerugian dan mencegah penyebaran lebih lanjut penyakit.

1. **Cabaran dan Kebimbangan**:

- **Ketahanan Antibiotik**: Salah satu kebimbangan utama penggunaan antibiotik dalam akuakultur adalah perkembangan bakteria yang tahan antibiotik. Penggunaan berlebihan atau penggunaan yang tidak betul antibiotik boleh membawa kepada pemilihan jenis bakteria yang tahan antibiotik, yang boleh membawa risiko kepada kesihatan manusia dan menjadikan rawatan jangkitan lebih sukar.

- **Impak Alam Sekitar**: Antibiotik yang digunakan dalam akuakultur boleh masuk ke dalam ekosistem akuatik melalui pelepasan daripada ladang ternakan. Ini boleh membawa kepada perkembangan bakteria tahan antibiotik dalam alam sekitar dan mempengaruhi organisma yang tidak di sasarkan.

- **Keselamatan Makanan**: Sisa antibiotik boleh tinggal dalam bahagian yang boleh dimakan daripada organisma yang dibiakkan. Memastikan tempoh penarikan diikuti dan sisa antibiotik berada dalam had yang boleh diterima adalah penting untuk menjaga keselamatan produk akuakultur untuk pengambilan manusia.

1. **Peraturan dan Garis Panduan**: Banyak negara mempunyai peraturan dan garis panduan untuk menguruskan penggunaan antibiotik dalam akuakultur. Peraturan ini sering meliputi antibiotik yang diluluskan, had sisa maksimum, tempoh penarikan, dan amalan pengurusan yang betul.

1. **Alternatif**: Untuk mengurangkan kebergantungan pada antibiotik, strategi pengurusan penyakit alternatif sedang dikaji. Ini termasuk:

- **Probiotik dan Prebiotik**: Mikroorganisma yang baik untuk kesihatan saluran pencernaan dan bersaing dengan bakteria berbahaya.

- **Vaksinasi**: Pembangunan vaksin terhadap patogen akuatik tertentu.

- **Pengurusan Kesihatan**: Meningkatkan kesihatan keseluruhan dan pengurusan tekanan untuk mengurangkan kerentanan terhadap jangkitan.

- **Langkah Biosekuriti**: Melaksanakan langkah-langkah untuk mencegah pengenalan dan penyebaran penyakit.

1. **Penggunaan yang Bertanggungjawab**: Amalan penggunaan antibiotik yang bertanggungjawab dalam akuakultur adalah penting untuk meminimumkan kesan negatif yang berkaitan dengan penggunaannya. Ini termasuk menggunakan antibiotik hanya apabila diperlukan, mematuhi dos yang disyorkan dan tempoh penarikan, dan menggabungkan strategi untuk mengurangkan perkembangan bakteria yang tahan antibiotik.

Secara kesimpulannya, antibiotik adalah alat yang berharga dalam menguruskan wabak penyakit dalam akuakultur, tetapi penggunaannya harus diuruskan dengan berhati-hati untuk mengurangkan risiko yang mungkin timbul. Amalan yang bertanggungjawab dan mampan, bersama dengan penyelidikan terhadap strategi pengurusan penyakit alternatif, adalah penting untuk memastikan kesihatan dan kelestarian jangka panjang industri akuakultur.

Tarikh Input: 17/08/2023 | Kemaskini: 07/09/2023 | s_humaira

SXEcAAb~