Pengurusan Sisa Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Pengurusan Sisa Akuakultur

Pengurusan Sisa Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Pengurusan sisa akuakultur melibatkan strategi dan amalan untuk meminimumkan dan mengendalikan sisa yang dihasilkan oleh operasi akuakultur. Pengurusan sisa yang sewajarnya adalah penting untuk memastikan kelestarian alam sekitar sistem akuakultur dan mencegah impak negatif terhadap kualiti air, ekosistem, dan komuniti sekitar. Berikut adalah aspek utama pengurusan sisa akuakultur:

1. **Pengurusan Sisa Pepejal**:

- **Makanan Tidak Dimakan dan Najis**: Makanan berlebihan yang tidak dimakan oleh organisma akuatik dan najis yang dihasilkan oleh spesies yang dibiakkan menyumbang kepada sisa pepejal. Amalan pemakanan yang betul, seperti memantau jumlah makanan dan menyesuaikan kadar pemakanan, dapat membantu meminimumkan sisa.

- **Sedimentasi**: Zarah pepejal larut di dasar kolam atau tangki akuakultur. Penjagaan kolam yang berkala, termasuk pengeluaran sedimen, membantu menghalang penimbunan dan pelepasan nutrien.

1. **Pengurusan Nutrien**:

- **Pemerkayaan Nutrien**: Sistem akuakultur melepaskan nutrien seperti nitrogen dan fosforus ke dalam air, yang boleh menyebabkan eutrofikasi jika tidak dikelola dengan betul. Eutrofikasi boleh menyebabkan ledakan alga dan penurunan oksigen, merosakkan kehidupan akuatik.

- **Rawatan Sisa Cairan**: Menggunakan teknologi rawatan seperti kolam penyelesaian, kawasan basah yang dibina, atau bio-filter boleh membantu mengeluarkan nutrien berlebihan daripada air sisa sebelum dilepaskan ke alam sekitar.

1. **Pertukaran Air dan Pengitaran**:

- **Sistem Akuakultur Berkitaran Semula (RAS)**: RAS mengurangkan pertukaran air dengan mengitar semula dan merawat air dalam sistem tertutup. Ini mengurangkan pelepasan sisa dan menjimatkan air.

- **Pertukaran Air**: Dalam sistem terbuka, pertukaran air berkala boleh mencairkan sisa dan mengurangkan impaknya terhadap alam sekitar. Namun, adalah penting untuk menyeimbangkan kadar pertukaran air untuk mengelakkan pencemaran.

1. **Biosekuriti dan Pencegahan Penyakit**:

- **Pengurusan Penyakit**: Mengelakkan wabak penyakit melalui langkah-langkah biosekuriti mengurangkan potensi sisa yang berlebihan daripada kematian dan rawatan.

- **Kuarantin dan Pemeriksaan Kesihatan**: Protokol kuarantin yang betul dan penilaian kesihatan sebelum memasukkan stok baru boleh meminimumkan risiko pengenalan penyakit.

1. **Penggunaaan semula Sisa**:

- **Pengeluaran Biogas**: Sisa organik boleh diubah menjadi biogas melalui penguraian anaerobik, menyediakan sumber tenaga.

- **Pencomposan**: Sisa pepejal boleh dijadikan kompos untuk menghasilkan pemberi makanan tanah yang kaya dengan nutrien.

1. **Engagement dengan Komuniti dan Pematuhan**:

- **Kesedaran Komuniti**: Berinteraksi dengan komuniti tempatan dan meningkatkan kesedaran mengenai amalan pengurusan sisa boleh membawa kepada kerjasama yang lebih baik dan impak alam sekitar yang dikurangkan.

- **Pematuhan Peraturan**: Mengikuti peraturan dan garis panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan berkenaan pengurusan sisa adalah penting untuk mengelakkan masalah undang-undang.

1. **Penyelidikan dan Inovasi**:

- **Penyusunan Makanan yang Lebih Baik**: Membangunkan makanan dengan daya penghadaman yang lebih baik dan sisa nutrien yang berkurangan dapat meminimumkan penghasilan sisa.

- **Teknologi Rawatan Sisa**: Penyelidikan berterusan memberi tumpuan kepada kaedah inovatif untuk rawatan sisa yang lebih berkesan dan pemulihan nutrien.

Pengurusan sisa akuakultur yang sewajarnya adalah penting untuk menjaga kesihatan ekosistem akuatik dan memastikan kelestarian jangka panjang industri ini. Ia melibatkan gabungan amalan yang bertanggungjawab, penggunaan teknologi, dan pematuhan terhadap peraturan untuk meminimumkan penghasilan sisa dan impak negatifnya.

Tarikh Input: 17/08/2023 | Kemaskini: 07/09/2023 | s_humaira

SXEcLAa~