Penilaian Status Aliran Persekitaran Di Sungai Asia Tenggara | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Penilaian status aliran persekitaran di Sungai Asia Tenggara

Penilaian status aliran persekitaran di Sungai Asia Tenggara

Jumaat, 25 Jun 2021

Oleh: Mohammad Haroon Hairan, Nor Rohaizah Jamil

Artikel disediakan oleh: Farah Izana Abdullah

Salah satu cabaran alam sekitar terbesar abad ke-21 adalah mempunyai air yang mencukupi untuk kegunaan manusia tanpa menjejaskan ekosistem yang berkaitan. Permintaan air yang semakin meningkat menyebabkan perubahan aliran sungai. Perubahan aliran secara langsung memberi kesan pada sifat fizikal dan kimia, dan perubahan ekologi sungai. Oleh itu, pelaksanaan penilaian aliran persekitaran adalah perlu untuk memahami status terkini beberapa lembangan sungai penting di Asia Tenggara (SEA) dari segi penilaian aliran persekitaran dan kelestarian sungai.

Status penilaian aliran persekitaran telah dinilai tidak memuaskan di kebanyakan lembangan sungai di negara-negara Asia Tenggara (SEA). Ini disebabkan oleh usaha yang sangat terbatas untuk aliran persekitaran walaupun Asia Tenggara mengalami musim hujan yang luar biasa dengan sumber air yang banyak. Lebih-lebih lagi, wilayah ini menghadapi pertumbuhan penduduk yang pesat, pertumbuhan bandar, urbanisasi dan bencana alam menyebabkan penggunaan sumber semula jadi yang tidak lestari dan kemerosotan aliran sungai dari segi kuantiti dan kualiti. Tanpa mekanisme nasional dan wilayah yang sesuai, perubahan ketara akan muncul dan komuniti perikanan akan menurun. Oleh itu, aliran persekitaran perlu dipertimbangkan dalam polisi dan amalan pengurusan air yang cekap adalah perlu untuk mengatasi krisis pengurusan sungai yang tidak berkelanjutan. Ini penting untuk pemuliharaan, pemulihan dan kelestarian ekosistem di sungai-sungai tadahan.

Web: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126411

Tarikh Input: 29/06/2021 | Kemaskini: 29/06/2021 | m_fakhrulddin