Penternakan Ikan Laut: Potensi Dan Cabaran | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Penternakan Ikan Laut: Potensi dan Cabaran

Penternakan Ikan Laut: Potensi dan Cabaran

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Penternakan ikan laut mempunyai potensi yang besar dalam pembangunan ekonomi negara Malaysia. Dengan sumber marin yang kaya, terutamanya di sekitar pantai-pantai Sabah, Sarawak, dan Semenanjung Malaysia, industri penternakan ikan laut dapat menjadi sumber pendapatan yang penting bagi negara.

Beberapa potensi penting termasuk:

1. Pasaran Antarabangsa: Permintaan global untuk produk-produk akuakultur semakin meningkat, dan ikan laut adalah antara produk yang diminati. Dengan penternakan ikan laut yang berkesan, Malaysia dapat mengeksport ikan segar dan hasil olahan ke pasaran antarabangsa.

1. Pekerjaan dan Pendapatan: Industri penternakan ikan laut dapat mencipta peluang pekerjaan tempatan, terutamanya di kawasan pesisir yang mungkin kurang mempunyai peluang ekonomi lain. Ini dapat membantu meningkatkan pendapatan penduduk setempat dan mengurangkan kesenjangan ekonomi.

1. Sumber Makanan: Dalam konteks peningkatan populasi global, penternakan ikan laut dapat membantu menyokong bekalan makanan yang mampan. Ikan laut adalah sumber protein yang penting dan menyumbang kepada kepelbagaian diet.

Walau bagaimanapun, terdapat cabaran yang perlu diatasi dalam membangunkan industri penternakan ikan laut:

1. Pencemaran dan Pemuliharaan: Penternakan ikan laut yang tidak terkawal boleh menyebabkan pencemaran sumber air dan kehilangan habitat marin yang penting. Usaha pemuliharaan perlu diambil kira untuk memastikan kelestarian sumber marin jangka panjang.

1. Penyakit dan Pengurusan: Seperti dalam semua bentuk penternakan, penyakit boleh menjadi cabaran serius dalam penternakan ikan laut. Pengurusan yang baik dan amalan akuakultur yang selamat perlu dilaksanakan untuk mengelakkan penularan penyakit dan kematian ikan yang berleluasa.

1. Perubahan Iklim: Perubahan iklim boleh memberi kesan kepada suhu air laut, keasidan, dan corak aliran arus, yang kesemuanya mempunyai impak terhadap penternakan ikan laut. Ini memerlukan penyesuaian strategik dalam pengurusan dan pemantauan.

Dengan mengambil kira potensi dan cabaran ini, kerajaan dan industri perlu bekerjasama untuk mengembangkan industri penternakan ikan laut yang mampan dan berkesan untuk manfaat negara dan komuniti tempatan serta untuk memastikan kelestarian sumber marin jangka panjang.

Tarikh Input: 27/03/2024 | Kemaskini: 17/04/2024 | izana.abdullah

SXFDNA3~