Peranan Akuakultur Dalam Menangani Cabaran Kejadian Penyakit Dalam Populasi Ikan | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Peranan Akuakultur dalam Menangani Cabaran Kejadian Penyakit dalam Populasi Ikan

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Akuakultur memainkan peranan penting dalam menangani cabaran yang berkaitan dengan wabak penyakit dalam populasi ikan. Seiring dengan permintaan makanan laut yang terus meningkat secara global, peningkatan amalan akuakultur turut meningkatkan risiko penyakit yang boleh menjejaskan ikan ternakan. Memahami dan menguruskan cabaran ini dengan berkesan adalah penting untuk mengekalkan industri ini dan memastikan bekalan ikan yang stabil untuk konsumsi manusia. Berikut adalah aspek utama peranan akuakultur dalam mengendalikan kejadian penyakit:

1. Pencegahan Penyakit dan Langkah Biosekuriti:

- Fasiliti akuakultur melaksanakan langkah-langkah biosekuriti yang ketat untuk mencegah pengenalan dan penyebaran penyakit. Langkah-langkah ini termasuk mengawal kualiti air, memantau kesihatan stok, dan melaksanakan protokol kuarantin untuk ikan baru yang diperkenalkan.

1. Program Vaksinasi:

- Seperti ternakan haiwan darat, akuakultur telah mengadopsi program vaksinasi sebagai langkah proaktif untuk melawan penyakit tertentu. Pembangunan dan pemberian vaksin yang disesuaikan dengan keperluan spesies ikan berbeza menyumbang kepada pembinaan kekebalan dan mengurangkan kesan penyakit.

1. Peningkatan Genetik untuk Ketahanan Penyakit:

- Program pembiakan secara selektif bertujuan untuk meningkatkan ketahanan genetik ikan terhadap penyakit umum. Pembiakan untuk ketahanan penyakit menyumbang kepada pembangunan populasi ikan yang kuat dan tahan, mengurangkan kerentanan terhadap jangkitan.

1. Pemantauan dan Pengesanan Awal:

- Pemantauan berkala terhadap populasi ikan dan pengesanan awal potensi wabak penyakit adalah komponen penting dalam pengurusan penyakit dalam akuakultur. Teknologi terkini, seperti sistem pemantauan secara langsung dan alat diagnostik, membantu dalam pengenalan dan tindakan yang tepat pada waktunya.

1. Protokol Kuarantin dan Rawatan:

- Prosedur kuarantin ditetapkan untuk mengasingkan stok ikan baru sebelum diperkenalkan kepada populasi sedia ada, mengurangkan risiko penularan penyakit. Dalam kes kejadian penyakit, protokol rawatan yang berkesan dilaksanakan untuk mengurangkan kesan dan menghalang penyebaran lebih lanjut.

1. Penyelidikan dan Pembangunan:

- Penyelidikan berterusan dalam bidang akuakultur memberi tumpuan kepada memahami biologi patogen, meningkatkan kaedah diagnostik, dan membangunkan strategi pengurusan penyakit baru. Pembelajaran dan inovasi yang berterusan menyumbang kepada kawalan penyakit yang lebih berkesan dalam akuakultur.

1. Kerjasama dan Berkongsi Maklumat:

- Industri akuakultur menggalakkan kerjasama antara pihak-pihak berkepentingan, termasuk penternak, penyelidik, dan badan pengawalseliaan. Berkongsi maklumat mengenai kejadian penyakit, amalan terbaik, dan strategi pengurusan yang berjaya meningkatkan keupayaan kolektif untuk menangani dan mengawal penyakit.

Dengan mengambil tindakan aktif dalam menangani cabaran penyakit, akuakultur tidak hanya memastikan kesihatan dan kesejahteraan ikan ternakan tetapi juga menyumbang kepada kelestarian keseluruhan industri. Penerapan langkah-langkah pencegahan, bersama dengan penyelidikan berterusan dan kerjasama, memperkuat daya tahan sistem akuakultur menghadapi ancaman penyakit.

Tarikh Input: 19/01/2024 | Kemaskini: 17/04/2024 | izana.abdullah

SXEcQAu~