» ARTIKEL » Perbandingan ciri morfologi dan biokimia Chlorella sorokiniana dan Chlorella zofingiensis yang dikultur di bawah keadaan fotoautotrofik dan mixotropik

Ditulis oleh: Siti Nor Ani Azaman,

Tindak balas dua spesies mikroalga, Chlorella sorokiniana dan Chlorella zofingiensis, dibandingkan berdasarkan sifat morfologi dan biokimia mereka di bawah keadaan photoautotrophic dan mixotrophic. Mikroalga ini dibiakkan di bawah kedua-dua keadaan, dan ekstrak etanol mentahnya telah diperiksa untuk pigmen dan jumlah kandungan fenoliknya. Di samping itu, aktiviti antioksidan mikroalga ditentukan menggunakan ujian penghapusan radikal DPPH dan ujian kuasa antioksidan pengurang ferik (FRAP). Kedua-dua strain menunjukkan peningkatan dalam saiz sel disebabkan oleh pengumpulan badan lipid dan kandungan sel lain, terutamanya karotenoid, di bawah keadaan mixotrophic. Terutamanya, pengurangan dalam kandungan fenolik dan klorofil diperhatikan dikaitkan dengan aktiviti antioksidan yang lebih rendah. C. zofingiensis berbanding dengan C. sorokiniana, menunjukkan aktiviti antioksidan dan kandungan karotenoid yang lebih tinggi. Kajian ini menunjukkan bahawa spesies mikroalga yang berbeza bertindak balas secara berbeza kepada keadaan yang berbeza-beza dengan menghasilkan jenis metabolit yang berbeza, seperti yang dibuktikan oleh pengeluaran tahap sebatian fenolik yang lebih tinggi di bawah keadaan fotoautotropik dan pengeluaran karotenoid tahap yang sama di bawah kedua-dua keadaan fotoautotropik dan mixotropik.

Morphology of Chlorella spp. under light microscope.

• Chlorella sorokiniana in photoautotrophic condition, (B) Chlorella sorokiniana in mixotrophic condition, (C) Chlorella zofingiensis in photoautotrophic condition and (D) Chlorella zofingiensis in mixotrophic condition. Scale bar 10 µm.

Tarikh Input: 24/09/2022 | Kemaskini: 24/09/2022 | m_fakhrulddin

SXEbMAf~