Teknik Pengumpulan Darah Invasif Minima Sebagai Sumber GDNA Untuk Kajian Genetik Ke Atas Penyu Dan Kura-kura | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Teknik Pengumpulan Darah Invasif Minima sebagai Sumber gDNA untuk Kajian Genetik ke atas Penyu dan Kura-kura

Oleh: Mohd Hairul Mohd Salleh, Yuzine Esa

Disediakan Untuk Laman Web Oleh: Farah Izana binti Abdullah

Pengikisan mulut dan swab kloaka telah digunakan untuk mendapatkan DNA daripada reptilia hidup seperti penyu, labi-labi, dan kura-kura. Walaupun Teknik mengumpulkan keseluruhan darah adalah yang paling ideal, banyak prosedur pengekstrakan darah telah dibangunkan. Walau bagaimanapun, anatomi vaskular ahli keluarga Chelonian berbeza dengan ketara, tahap kerjasama, dan kemungkinan untuk menyebabkan kecederaan. Teknik pengumpulan darah yang dahulunya digunakan pada penyu air tawar termasuk operasi yang sangat invasif dan maut seperti tusukan jantung dan memenggal kepala. Kaedah pengumpulan darah yang tidak mematikan dan kurang invasif termasuk venipuncture pada vena yang menonjol contohnya jugular, brachial, femoral, dan iliac, plexus venous subcarapacial, sinus oksipital, dan puncture cardiac.

Sebolehnya vena jugular digunakan kerana vena tersebut adalah tapak pengumpulan darah untuk Chelonians. Dalam kebanyakan mamalia, urat jugular adalah tepat dan mempunyai peluang yang lebih rendah untuk jangkitan limfa berbanding lokasi lain. Sentuhan vena arteri kranial dari vena azygous dan anastomosis serviks vena jugular kiri dan kanan membentuk plexus vena subcarapacial (SVP). Tapak pensampelan darah ini kerap digunakan dalam spesies yang tidak bekerjasama di mana teknik jugular venipuncture tanpa sedasi adalah mustahil.

Daripada kajian ini, kualiti DNA genomik (gDNA) telah dinilai. Hasilnya, kumpulan penyelidik ini adalah yang pertama menyediakan nota kaedah dan protokol yang lengkap mengenai pengumpulan darah Batagur sp.. Sehingga kualiti gDNA disahkan, ia merupakan penemuan teknikal yang paling komprehensif daripada pengambilan darah. Keupayaan untuk menguruskan volum sampel tanpa pencemaran sampel yang banyak menyelesaikan salah satu kebimbangan utama dalam lapangan selepas isu pendekatan invasif. Selain itu, protokol ini membuktikan bahawa kaedah pengumpulan darah adalah berfaedah kerana kesederhanaan, kepantasan dan reagen yang berpatutan, selain daripada DNA berat molekul tinggi dan ketulenan yang dicapai dalam semua sampel.

Web: https://ij-aquaticbiology.com/index.php/ijab/article/view/1552/667

Tarikh Input: 27/04/2023 | Kemaskini: 19/06/2023 | s_humaira