Teknologi Pengawasan Jauh Dalam Pengurusan Ternakan Akuakultur | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Teknologi Pengawasan Jauh dalam Pengurusan Ternakan Akuakultur

Teknologi Pengawasan Jauh dalam Pengurusan Ternakan Akuakultur

Artikel Oleh: Farah Izana Abdullah

Teknologi Pengawasan Jauh (TPJ) mempunyai potensi besar dalam pengurusan akuakultur kerana ia membolehkan pemantauan dan kawalan jarak jauh terhadap pelbagai aspek operasi dan persekitaran akuakultur. Berikut adalah beberapa aplikasi dan manfaat teknologi pengawasan jauh dalam pengurusan penternakan akuakultur:

1. Pemantauan Lingkungan: Sensor jarak jauh boleh digunakan untuk memantau kualiti air seperti suhu, pH, tahap oksigen terlarut, dan kepadatan plankton. Maklumat ini membantu penternak mengenal pasti perubahan persekitaran yang boleh mempengaruhi kesihatan ikan.

1. Pemantauan Kesihatan Ikan: Teknologi pengawasan jauh boleh digunakan untuk memantau keadaan kesihatan ikan dengan mengesan awal gejala penyakit atau tekanan. Kamera dan sensor kesihatan boleh dipasang di dalam kolam atau keramba untuk memerhati tingkah laku dan keadaan fizikal ikan secara langsung.

1. Kawalan Makanan: Sistem automasi boleh mengatur pemberian makanan pada masa yang tepat dan kuantiti yang sesuai dengan keperluan ikan. Dengan demikian, teknologi ini membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan kesihatan ikan sambil mengurangkan sisa makanan.

1. Pengurusan Kualiti Makanan: Sensor dan algoritma kecerdasan buatan boleh digunakan untuk memantau kualiti makanan dan mengesan pencemaran atau penurunan kualiti. Ini membantu memastikan bahawa ikan menerima makanan yang selamat dan berkualiti tinggi.

1. Pencegahan Kejadian Kecemasan: Sistem penggera automasi boleh diprogram untuk memberi amaran jika berlaku keadaan kecemasan seperti penurunan kualiti air atau gangguan pada sistem pengudaraan. Ini membolehkan penternak bertindak balas dengan cepat dan mengelakkan kerugian yang lebih besar.

1. Optimisasi Pengeluaran: Data yang dikumpulkan dari teknologi pengawasan jauh boleh digunakan untuk menganalisis prestasi operasi dan meningkatkan kecekapan pengeluaran. Dengan pemahaman yang lebih baik tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan kesihatan ikan, penternak boleh mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan hasil panen.

1. Pemantauan Kepelbagaian Persekitaran: Penggunaan teknologi pengawasan jauh dapat membantu penternak untuk memantau kesan persekitaran dari operasi akuakultur mereka, seperti penggunaan air dan tenaga, serta pelepasan sisa. Maklumat ini boleh digunakan untuk mengenal pasti kawasan di mana peningkatan kelestarian boleh dicapai.

Dengan memanfaatkan teknologi pengawasan jauh secara efektif, penternak akuakultur dapat meningkatkan kecekapan operasi mereka, mengurangkan risiko, dan menjaga kelestarian persekitaran sekitar.

Tarikh Input: 27/03/2024 | Kemaskini: 17/04/2024 | izana.abdullah

SXFDTAX~