14Mei. Program Kerja Lapangan Ekosistem Pantai Dan Intertidal Bentik Mendedahkan Pelajar Kepada Kekayaan Lautan Di Port Dickson | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» BERITA » 14Mei. Program Kerja Lapangan Ekosistem Pantai dan Intertidal Bentik Mendedahkan Pelajar kepada Kekayaan Lautan di Port Dickson

I-AQUAS, UPM Kampus Port Dickson, 14 Mei 2023 - Pada 13 dan 14 Mei 2023, Jabatan Biologi, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan amali Kerja Lapangan Ekosistem Pantai dan Intertidal Bentik  bagi subjek BGY4044, Limnologi Dan Oceanografi. Program dua hari ini menyaksikan kehadiran 19 peserta, terdiri daripada 16 pelajar dan 3 pengiring, yang bersemangat untuk mengeksplorasi kepelbagaian kehidupan di ekosistem pantai dan bentik intertidal.

Kegiatan utama program ini merangkumi persampelan dan identifikasi sampel air laut dan plankton di perairan pantai dihadapan I-AQUAS serta pengumpulan sampel hidupan bentik intertidal di perairan Pantai Lagoon Biru, Port Dickson. Peserta diajar teknik persampelan yang betul dan kemahiran identifikasi untuk mengenal pasti spesies plankton dan hidupan bentik yang ditemui di kawasan tersebut.

Pensyarah di Jabatan Biologi, UPM, menyatakan, "Program ini memberi peluang kepada pelajar untuk melibatkan diri dalam kerja lapangan yang sebenar dan mempelajari kepelbagaian kehidupan di ekosistem pantai dan bentik intertidal. Mereka dapat melihat sendiri pelbagai spesies plankton dan hidupan bentik yang ada di perairan ini dan memahami peranan penting yang dimainkan oleh ekosistem ini dalam kelestarian laut."

Program ini juga memberikan pengalaman yang berharga kepada peserta dalam menguruskan persampelan dan membuat analisis lapangan. Mereka belajar tentang kaedah penyimpanan dan pengawetan sampel untuk kegunaan penyelidikan masa depan. Aktiviti ini membantu meningkatkan kemahiran praktikal mereka dan memperluas pemahaman tentang ilmu kelautan dan limnologi.

Program Kerja Lapangan Ekosistem Pantai dan Intertidal Bentik ini dianggap sebagai langkah yang signifikan dalam memperkukuhkan minat pelajar dalam bidang limnologi dan oceanografi. Diharapkan program sebegini akan diteruskan di masa depan untuk melibatkan lebih ramai pelajar dan memberi sumbangan yang lebih besar kepada pemahaman kita tentang ekosistem laut dan kelestariannya.

Tarikh Input: 17/05/2023 | Kemaskini: 17/05/2023 | m_fakhrulddin

SXFBEAl~