GR15 Peptide From Arthrospira Platensis Demonstrated Antioxidant Mechanism In-vitro And In-vivo | INTERNATIONAL INSTITUTE OF AQUACULTURE AND AQUATIC SCIENCES
» ARTICLE » GR15 peptide from Arthrospira platensis demonstrated antioxidant mechanism in-vitro and in-vivo

Oleh: Manikandan Velayutham, Ajay Guru, Mariadhas Valan Arasu, Naif Abdullah Al-Dhabi, Ki Choon Choi, Preetham Elumalai, Ramasamy Harikrishnan, Aziz Arshad and Jesu Arockiaraj

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

S-adenosylmethionine atau dikenali sebagai SAM, AdoMet dan SAMe ialah enzim selular penting yang terdapat dalam prokariot dan eukariota. Arthrospira platensis mengandungi potensi sumber peptida dengan pelbagai sifat biologi seperti antioksidan. Peptida GR15 yang dikenal pasti daripada protein S-adenosylmethionine synthase (SAMe) A. platensis telah disiasat untuk sifat antioksidannya menggunakan ujian bebas sel secara in vitro dan model in vivo. Dalam kajian ini, potensi kecekapan pengurangan Spesies Oksigen Reaktif (ROS) peptida GR15 terhadap sel MDCK yang disebabkan oleh tekanan oksidatif H2O2 dan model larva ikan zebra dan regulasi gen keluarga glutation telah disiasat. Peptida GR15 mempunyai potensi aktiviti antioksidan di mana ia berkesan mengurangkan tekanan oksidatif yang dihasilkan oleh H2O2 dan tidak menunjukkan sebarang ketoksikan dalam sel MDCK dan embrio ikan zebra. GR15 meningkatkan sifat antioksidan dan juga mengawal gen antioksidan, dengan itu mengurangkan tahap ROS dalam kedua-dua model in vitro dan in vivo. Oleh itu, peptida GR15 mempunyai potensi keupayaan antioksidan; justeru penyelidikan lanjut boleh ditujukan kepada produk terapeutik atau pembangunan ubat terhadap penyakit yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Web: https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2021.10.010

Date of Input: 31/01/2022 | Updated: 31/01/2022 | m_fakhrulddin