STRATEGI INTEGRASI PROBIOTIK PERENCATAN KUORUM UNTUK PENGURANGAN RINTANGAN ANTIMIKROBIAL DI DALAM AKUAKULTUR UDANG | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » STRATEGI INTEGRASI PROBIOTIK PERENCATAN KUORUM UNTUK PENGURANGAN RINTANGAN ANTIMIKROBIAL DI DALAM AKUAKULTUR UDANG

Oleh : Prof. Madya Dr. Natrah Fatin Mohd Ikhsan

Pusat Penyelidikan Pembangunan Antarabangsa (IDRC) dan Kesatuan Eropah telah membiayai hampir MYR 5,2 juta untuk meningkatkan pengetahuan dalam Akuakultur dan kami diberkati bahawa Prof Madya Dr Natrah Ikhsan dari Jabatan Akuakultur, Fakulti Pertanian, UPM dan pasukannya telah memenangi kedua-dua antarabangsa ini geran. Dr Natrah yang juga merupakan Penyelidik Bersekutu di Makmal Akuakultur, Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (i-AQUAS) dan Makmal Bioteknologi Marin, Institut Biosains (IBS) adalah penyiasat prinsip bagi kedua-dua projek tersebut.

Bersama dalam penyelidikan, pelbagai institusi akademik di Eropah dan Asia terlibat termasuk empat universiti dari Malaysia (Universiti Putra Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Malaysia Terengganu), Belgium (Université Libre de Bruxelles/Vrije Universiteit Brussel, Belgium); China (South China Institute of Botany, China); Thailand (Mahidol University); Filipina (University of  the Philippines Los Baños); Bangladesh (Bangladesh Fisheries Research Institute); Australia (University of Tasmania) dan New Zealand (National Institute of Water and Atmospheric Research Ltd (NIWA)).

Pusat Penyelidikan Pembangunan Antarabangsa (IDRC), Kanada sedang bekerjasama dengan Dana Inovasi Global AMR (GAMRIF), United Kingdom dalam  projek 'Strategi Integrasi Probiotik Perencatan Kuorum Untuk Pengurangan Rintangan Antimikrobial di dalam Akuakultur Udang' dengan dana sekitar RM 4.2 juta.

Produk probiotik - sistem pemakanan mampan & sistem kultur air yang dipertingkatkan

Projek ini bertujuan untuk menghasilkan sejumlah produk probiotik dalam bentuk makanan dan sistem kultur air yang ditingkatkan yang dapat mengurangkan terjadinya ketahanan antimikroba pada produk udang. Diharapkan produk ini dapat meningkatkan prestasi pertumbuhan udang dan status kesihatan, meningkatkan pengeluaran akuakultur dan akhirnya pendapatan petani, dan memperkasa wanita dalam pertanian. Pemberian ini bermula dari Ogos 2019 - Disember 2021.

Peningkatan prestasi & status kesihatan udang

Manakala, Kesatuan Eropah di bawah program Rangkaian Maklumat Trans-Eurasia (TEIN) melalui projek Asi@Connect adalah dalam Pengurusan Sumber Air di Ekosistem Bakau melalui Aplikasi Internet of Things. Objektif projek utama adalah untuk memperluas dan memberi kesedaran kepada masyarakat global mengenai penggunaan Internet of Things untuk tujuan pemantauan alam sekitar terutama dalam ekosistem bakau. Hasil yang diharapkan merangkumi kajian kes bakau yang berlainan, pengembangan kursus terbuka dalam talian secara besar-besaran dan pelbagai program jangkauan masyarakat. Pemberian itu bermula dari April 2020 - April 2021 dengan dana sekitar RM 1 juta.

Perluasan aplikasi IoT dalam ekosistem bakau. Kerjasama antara Universiti & Industri Asia-Eropah (Malaysia, Belgium, Bangladesh, Filipina, China, Thailand, Australia, New Zealand & Ericsson)

Projek ini juga bekerjasama dengan industri (Ericsson Malaysia) dan masyarakat profesional (Persatuan Perikanan Malaysia). Secara dalaman di UPM, kolaborasi ini melibatkan pelbagai fakulti, institut dan pusat seperti Fakulti Pertanian, Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Sains dan Teknologi Komputer, Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar dan Fakulti Sains. Dua institusi yang mengambil bahagian adalah Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (i-AQUAS), dan Institut Biosains (IBS). Antara pusat yang terlibat adalah Pusat Pembangunan Akademik (CADe) dan Pusat Pembangunan Infocomm (iDEC).

Tarikh Input: 26/11/2020 | Kemaskini: 26/11/2020 | nsyahirah

SXDdTAH~