Mineral Content And Phytochemical Properties Of Selected Latok Species From Malaysia | INTERNATIONAL INSTITUTE OF AQUACULTURE AND AQUATIC SCIENCES
» ARTICLE » Mineral Content and Phytochemical Properties of Selected Latok Species from Malaysia

Oleh: Mohd FakhrulddinIsmail, Shiamala Devi Ramaiya, Muta Harah Zakaria, Natrah Fatin Mohd Ikhsan and Mohd Azrie Awang

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Spesies Caulerpa tersebar secara meluas di Malaysia dan sering dimakan sebagai salad mentah oleh penduduk tempatan, terutamanya di Sabah dan Sarawak terutamanya C. lentillifera dan C. racemosa, juga dikenali sebagai "anggur laut" atau dipanggil secara tempatan sebagai 'Latok'. Rumpai laut yang boleh dimakan sering dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, di Malaysia, kajian telah dilakukan terhadap paras mineral dan antioksidan spesies Caulerpa. Kajian ini mendedahkan bahawa spesies Caulerpa mengandungi juzuk dengan komposisi mineral yang ketara dan sifat-sifat fitokimia yang sesuai untuk kegunaan farmaseutikal dan nutraseutikal. Semua spesies Caulerpa mempunyai natrium, fosforus, magnesium, kalium, kalsium, zink dan tembaga. C. lentillifera mencatatkan jumlah kandungan flavonoid dan jumlah kandungan fenolik tertinggi yang menyumbang kepada aktiviti antioksidan yang tinggi. Penemuan semasa menunjukkan bahawa Caulerpa lentillifera dan Caulerpa racemose mempunyai mineral dan fitokimia yang mencukupi yang boleh memberikan manfaat kesihatan khusus untuk manusia apabila dimakan.

Web: DOI: https://doi.org/10.22452/mjs.vol39no3.

Date of Input: 30/12/2021 | Updated: 30/12/2021 | m_fakhrulddin