BIOREMEDIASI –TEKNOLOGI RAWATAN MENGGUNAKAN MIKROORGANISMA | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » BIOREMEDIASI –TEKNOLOGI RAWATAN MENGGUNAKAN MIKROORGANISMA

BIOREMEDIASI –TEKNOLOGI RAWATAN MENGGUNAKAN MIKROORGANISMA

Oleh: Prof. Madya Dr. Murni Marlina Abd Karim

Pencemaran alam sekitar semakin membimbangkan. Bioremediasi adalah penggunaan organisma hidup untuk pemulihan atau pembersihan medium yang tercemar seperti air, tanah atau sisa industri yang mengandungi bahan toksik dan boleh menyebabkan pencemaran alam sekitar. "Remediate" bermaksud menyelesaikan masalah dan "bioremediate" bermaksud menggunakan organisma biologi untuk menyelesaikan masalah persekitaran seperti tanah atau air bawah tanah yang tercemar. Proses bioremediasi mungkin melibatkan pengenalan organisma baru ke sebuah lokasi atau penyesuaian keadaan persekitaran untuk meningkatkan kadar degradasi fauna asli.

Sisa pepejal diambil dari kolam udang

Kriteria mikroorganisma yang berpotensi bertindak sebagai agen bioremediasi perlu diperhalusi dan dikaji. Di antara kriteria ini adalah keupayaan untuk mengurangkan dan menguraikan komponen toksik atau mengubahnya menjadi bentuk yang tidak berbahaya sehingga tidak membahayakan alam sekitar. Di samping itu, mikroorganisma yang digunakan sebagai agen bioremediasi harus selamat dan tidak tergolong dalam kumpulan patogen.

Analisis makmal amonia untuk menentukan tahap amonia selepas bioremediasi

Dalam akuakultur, sampah yang dihasilkan oleh industri ini terdiri dari makanan berlebihan, kekotoran dan zarah dalam kultur air. Sisa ini tidak dapat dibuang tanpa rawatan kerana mengandungi nutrien yang sangat tinggi seperti amonia dan fosfor yang boleh memberi kesan buruk kepada ekosistem.

Bioremediasi dilihat sebagai pilihan teknologi rawatan berpotensi tinggi dan berpotensi tinggi. Kajian mengenai aplikasi bioremediasi dalam akuakultur sedang dilakukan untuk tujuan merawat kultur air dan air limbah (air dan pepejal) dengan menggunakan pelbagai mikroorganisma. Fokus utama sekarang adalah kajian bioremediasi sisa pepejal dari kolam udang menggunakan bakteria untuk mengawal dan mengurangkan kandungan ammonia dan fosforus yang memberi kesan negatif kepada alam sekitar jika melebihi tahap yang ditentukan.

Tarikh Input: 26/11/2020 | Kemaskini: 26/11/2020 | nsyahirah

SXETWAI~