TAPAK TERNAKAN KERANG | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » TAPAK TERNAKAN KERANG

TAPAK TERNAKAN KERANG

Oleh: Dr. Ferdius @ Ferdaus Binti Mohamat Yusuff

Produktiviti kerang di Malaysia telah banyak dipengaruhi oleh pelbagai tekanan yang didorong oleh pengaruh gabungan hidrometeorologi dan perubahan penggunaan tanah. Pelbagai usaha telah dilakukan oleh agensi berkaitan untuk mengurangkan faktor-faktor yang berpotensi menyebabkan produktiviti rendah, termasuk pengembangan ladang dan pengenalan kawasan ladang baru seperti di Selangor dan Johor (DOF, 2017). Walau bagaimanapun, hasil positif tidak dapat dipertahankan kerana hasilnya terus menurun pada tahun-tahun berikutnya dan bertambah buruk mulai tahun 2016 (DOF, 2019). Kegagalan usaha sedemikian membimbangkan industri kerang. Dijangkakan kerana sedikit usaha telah dilakukan untuk mengumpulkan dan menyeragamkan data dalam berbagai jenis habitat sebelum diperkenalkan sebagai tempat penanaman kerang baru. Zon pantai di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia yang menjadi habitat kerang dilaporkan menerima banyak pencemaran dari industri perkapalan dan aktiviti pertanian, mengalami degradasi dan hakisan lumpur, kemerosotan habitat pesisir cetek akibat kejadian cuaca yang melampau (Izura & Hooi, 2008); dan perubahan pesat dalam suhu permukaan laut (Fadzil et al., 2010). Oleh itu, potensi lokasi dengan risiko rendah seperti muara atau kawasan bukan pesisir harus dikenal pasti. Kajian mengenai keberkesanan akuakultur kerang dalam persekitaran muara Malaysia tetap tidak mencukupi dan tidak difahami dengan baik, terutama dari segi pertumbuhan dan kematian untuk meramalkan hasil dalam keadaan yang berbeza dalam lingkungan muara.

Kerja awal yang dilakukan oleh Joni et al. (2019) dalam persekitaran muara yang dicadangkan, di bawah pemerhatian selama lima bulan di tiga lokasi yang berbeza di dalam muara, tahap kemasinan air yang berbeza mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap corak pertumbuhan kerang kerana salinitas air yang rendah berpotensi mempengaruhi kadar pemberian makanan mereka. Kelangsungan kerang di muara dipengaruhi oleh tahap kekeruhan air. Tahap kekeruhan air yang tinggi untuk jangka masa yang panjang menyebabkan penurunan kadar kelangsungan darah dalam kawasan kajian. Lima parameter air lain (suhu, pH, kekonduksian, oksigen terlarut (DO), dan arus air) secara statistik tidak menunjukkan kesan yang signifikan terhadap pertumbuhan kerang di lokasi kajian dan tetap berada dalam julat yang dapat diterima untuk aktiviti peternakan kerang. Walau bagaimanapun, jangka masa pengukuran pertumbuhan kerang yang lebih panjang dan skop data alam sekitar yang lebih luas sangat disarankan untuk mengesahkan kawasan muara atau bukan pesisir sebagai tempat pertanian kerang.

Gambar 1. Lokasi semua plot kerang di kawasan muara (P1-P3). Imej diambil dari Joni et al. 2019.

Gambar 2. Kerang di habitat yang kurang padat di kawasan muara semasa air pasang.

Gambar 3. Kerang di habitat yang kurang padat di kawasan muara semasa air surut.

Gambar 4. Kerang di habitat yang kurang padat di kawasan muara semasa air surut.

Gambar 5. Variasi panjang cangkang kerang yang dikumpulkan dari kawasan muara.

Gambar 7. Kawasan muara mungkin berpotensi sebagai tempat peternakan kerang.

Gambar 8. Pemantauan kualiti air berfungsi di kawasan muara yang berpotensi sebagai lokasi peternakan kerang.

Tarikh Input: 28/02/2021 | Kemaskini: 31/03/2021 | nsyahirah

SXETPAo~