Kesuburan Dan Ukuran Telur Ketam Air Tawar Borneo | INSTITUT ANTARABANGSA AKUAKULTUR DAN SAINS AKUATIK
» ARTIKEL » Kesuburan dan ukuran telur ketam air tawar Borneo

Kesuburan dan ukuran telur ketam air tawar Borneo

By: Lirong Yu Abit, Mohd. Zafri Hassan, Kamil Latif, Jongkar Grinang, Abdulla-Al-Asif

Artikel Disediakan Oleh: Farah Izana Abdullah

Isolapotamon bauense Ng, 1987 adalah ketam air tawar terbesar di Malaysia dan endemik di wilayah Kuching-Serian di Sarawak. Ketam ini telah dituai oleh masyarakat Bidayuh sebagai sumber protein tambahan. Oleh kerana sifat endemisme mereka, ketam mini telah tersenarai sebagai spesies "Rentan" dalam Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. Setakat ini, terdapat kekurangan pengetahuan mengenai pelbagai aspek biologi pembiakan spesies ini. Oleh itu, kajian dilakukan untuk menentukan saiz telurnya dan mengira kesuburannya. Ketam ini boleh menghasilkan antara 26 dan 81 telur, dengan diameter telur antara 3,7-4,2 mm, berwarna oren terang dan melekat pada pleopod kantung perut betina. Ia memerlukan tempoh inkubasi yang panjang sekitar 77 hari. Maklumat yang diperoleh dari kajian ini penting untuk mengembangkan teknik pembiakan yang dikhususkan untuk program pegisian semula populasi liar dan untuk tujuan akuakultur.

Web:  https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20203458433

Tarikh Input: 26/10/2021 | Kemaskini: 26/10/2021 | m_fakhrulddin